Varför ska man träna med en personlig tränare?

En personlig tränare gör både en behovsanalys och kapacitetsanalys, och kan anpassa träningen utefter det. Detta innebär att en PT kan lägga upp träningen på ett sätt som passar ditt utgångsläge.

Går man in för hårt blir det lätt att man tröttnar och inte orkar med träningen i det långa loppet. Medan träning som är för lätt förmodligen inte kommer ge dig de resultat du önskar. Vare sig du tränar för hälsans skull eller för att du vill ha ett visst resultat.

Frilansande personlig tränare eller gym

Det finns olika typer av personliga tränare. Det klassiska man tänker på är en PT som arbetar för ett gym. Denna PT befinner sig alltså på gymmet du tränar på, och ni använder er av de redskap som finns på plats.

Är man ny på ett gym rekommenderas att man bokar in ett första möte med en PT. Ett möte betyder inte att du måste signa upp dig på veckobasis. Utan genom att du bokar in ett möte till första besöket på gymmet får du hjälp att lära dig gymmet, redskapen som finns och kan få en del övningar som du kan arbeta med.

Det finns även så kallade privata/egna personliga tränare. Dessa är inte bundna till ett gym, även om de kan boka in sig för träningspass med dig på gym, utan är frilansande. Detta kan vara en fördel om du själv föredrar träning utanför gymmet men vill ha en hjälp att sätta ihop en träningsplan. Även om vikter och styrketräning är en viktig del i träningen så finns det många andra former som man kan tycka är roligare. Tennis, simning, ut och jogga och så vidare.

Kost och träning

Kosten går hand i hand med träning. Ofta märker man själv att man börjar förändra sina matvanor när träningen väl blivit en del av ens vardag. Har du specifika mål med din träning brukar en personlig tränare även skapa ett kostschema anpassat för just dig. Detta innebär att du får ut det mesta av träningen under tiden ni ska jobba tillsammans.

Online PT

Det finns även många som erbjuder standardiserade tjänster via nätet. Detta passar dig som föredrar att träna på egen hand men gärna vill ha hjälp att nå ett visst mål eller känner att du vill testa på något nytt.

Man brukar därmed få välja ett program som man sen får skickat till sig via mail. Vad tjänsten innehåller beror helt på vad du efterfrågat, men det vanliga är att man då får både ett kost- och träningsschema man ska följa. Sen sker uppföljning med PT:n via mail eller samtal, för att se om ni behöver förändra något i planen för att den ska vara så optimal som möjligt för din del.