Badrumsrenovering leder till värdeökning

Om du har tagit beslutet att genomföra en badrumsrenovering bör man nämna att det inte finns något mer värdeskapande än att vara ägare till en bostad. Om du köpte en 17 kvadratmeters lägenhet i Stockholm 1982 för 30 000 kronor, kan du säkert räkna med en 1000 % värdestegring sedan dess om man räknar bort inflationen. Det följer av sammanhanget att en bostad inte enbart är till för att bo i utan också är en spargris, vilket gör att de som har råd skaffar sig flera boenden, på samma sätt som man placerar i aktier kan man investera i bostäder. Särskilt när reallöner inte ökar nämnvärt och andra investeringsformer inte ger lika stor avkastning.

 

Rotavdrag gör renoveringen billig

Rotavdraget som infördes 2004 gynnar den som är ägare till sin bostad. När du beställer badrumsrenovering kan entreprenören dra av 30 % av sina kostnader vilket i slutänden innebär en väsentlig prisrabatt för dig på fakturan. Totalkostnad för en renovering av ett litet badrum i en lägenhet från 1940-talet hamnar på över 110 000 kronor inklusive material, rotavdraget innebär att du istället betalar runt 90 000 kronor. Men detta förutsätter naturligtvis att du kommer ha skattepliktiga inkomster under året så att du har något att dra av ifrån.

 

Bostadsmarknaden är bankernas kassako

Det repiga emaljbadkaret som står i ditt badrum ser lite vingligt ut. Det beror på att underlaget det vilar på utgörs av några mögliga tegelstenar, och vad som egentligen pågår där vid den väggen kan du bara ana dig till, linoleummattan är i alla fall krullad efter åravis av kontakt med vätan från duschen, det ser du när du böjer dig fram. Men så fort du varit i kontakt med din bankman och ber om att få öka belåningen på lägenheten för att finansiera förnyelsen och badrumsrenovering Stockholm, skingras molnen. Banken har aktuell försäljningsstatisk från området där du bor och din lägenhet är värd 100 % mer än du trott, vilket gör att du har möjlighet att få loss pengarna till renoveringen på rekordfart.

 

Din hyresgäst har rättigheter

En bostadsägare kan lätt bli hyresvärd, åtminstone tillfälligt. Du kanske har ett barn som flyttat hemifrån och ett rum står tomt. Unga människor kommer till staden varje termin för att plugga och många har inte hittat bostad ännu. En uthyrning är helt laglig om du själv bor kvar i bostaden, och informerar styrelsen. Din hyresgäst betalar en del av dina kostnader för banklånet och hyran, men för att ta ut ett konkurrenskraftigt pris bör du kunna erbjuda en acceptabel standard. Ditt badrum med nytt kakel och en modern duschkabin blir ett bra sätt att få en bostadssökare intresserad.

 

Finsmakaren väljer inredning

Du kan välja att låta din entreprenör välja kakel och annat material till din renovering, han har ofta bra priser att erbjuda. Men för den som är våghalsig och har tid kan ett besök IKEA eller Bahaus vara befogat. Du kan säkert finna en del rabatterbjudanden där och kanske finns ett kakel som matchar golv och väggar på det sätt som du önskar. Om badrummet präglats av din personliga smak ökar trivseln.