Båtar ger mycket glädje till sina ägare, men tyvärr även en del besvär.
I bland måste båten upp ur vattnet och transporteras på land. Den uppgiften kan vara både krånglig och dyr att lösa.
Skall man ragga fram någon avlägsen bekant som har ett körkort med E-behörighet? Eller blir det till att kontakta transportföretaget, som i och för sig brukar göra ett bra jobb, men även är duktiga på att fakturera rejält för utfört arbete?
Vilken båtvagn behöver jag?
Det finns ett stort utbud av båtvagnar på marknaden. Så du kommer förmodligen inte ha några problem med att hitta någon vagn som passar till din båt och som utför sin uppgift på ett bra sätt.
Undersök vilka mått din båt har. Längd, bredd, med mera. Ta också fram information om båtens vikt. Dessa uppgifter bestämmer sedan nödvändig storlek på båtvagnen.
Ta med informationen till något företag som säljer släpvagnar, och resonera er fram till en optimal lösning https://propellerteknik.se/md-trailer/.
Var också uppmärksam på vagnarnas olika detaljer. Exempelvis är justerbara sidostöd en vettig funktion. Då kan du lätt anpassa vagnen till just din båts bredd. Det är då även enkelt att göra anpassningar, om du vill frakta någon annan båt som har liknande mått och vikt.
Även för upptagning och sjösättning
Det är inte bara ett rent transportbehov som båtvagnen kommer att lösa för dig. Även upptagning och sjösättning av din båt bör du kunna lösa på ett enkelt sätt, utan hjälp utifrån.
Vilka regler gäller?
Personbilar får normalt inte dra ett släp vägande mer än maximalt angiven släpvagnsvikt i registreringsbeviset. I bland krävs körkort med E-behörighet för att kunna utnyttja den maximalt tillåtna släpvagnsvikten.
En båtvagn utan fjädring betraktas juridiskt som efterfordon, och inte som släpvagn.
Juridiskt sett gäller heller inte den normala maximalt tillåtna släpvagnsvikten när man drar ett efterfordon. Bilen får trots detta naturligtvis inte lastas så att incidenter uppstår.
Inte heller finns det något krav på körkort med E-behörighet när man kopplar tunga efterfordon till bilen.
Saknar efterfordonet bromsar måste bruttovikten (den verkliga vikten, inklusive båten) vara lägre än bruttovikten som dragbilen har.
Föraren har som alltid ett ansvar för att transporten sker på ett korrekt sätt, och för att det inte skall sluta på ett tråkigt sätt vid vägkanten finns det några saker att tänka på.
Båtvagnen måste ha LGF-skylt baktill, som varning för att det är ett långsamt fordon. Efterfordon får ej dras snabbare än 30 km/tim. Därför är det heller inte tillåtet att köra på motorväg eller motortrafikled.
Vi färd i mörker ska vagnen ha röda lyktor och reflexer bakåt, och orange reflexer åt sidorna.
Lasten (båten) får normalt inte vara bredare än 260 cm. Är den bredare måste du kontrollera i Transportstyrelsens föreskrifter vad som gäller för just din transport.
En båtvagn ger utan tvekan mer frihet och bekvämlighet till båtlivet. När du kikar på ditt eget båtliv, hittar du förmodligen ändå flera fördelar med att skaffa en egen båtvagn.