Skapa ett bra arbetsflöde när du renoverar köket

När det är dags för en köksrenovering är det också ett ypperligt tillfälle att skapa ett kök som är enkelt och ergonomiskt att arbeta i. Många gör till exempel misstaget att placera vatten, spis och kyl långt ifrån varandra vilket resulterar i en massa onödigt spring när man lagar mat. Nedan får du några bra tips på vad man ska tänka på för att få ett bra arbetsflöde i det nya köket.

Vatten, spis och kyl i en triangel

Den så kallade kökstriangeln sägs vara grunden för en lyckad köksrenovering. Den innebär kort och gott att vattenkranen, spisen samt kyl- och frys ska placeras i en triangel för att man snabbt och enkelt ska kunna få tag i det man behöver när man lagar mat. Att behöva springa till andra sidan köket för att hämta vatten eller något i kylskåpet ger definitivt inte ett önskvärt arbetsflöde, så detta är bland det första man ska tänka på när man påbörjar planeringen av sin köksrenovering.

Tillräckligt med bänkyta

Något annat att tänka på när man planerar en köksrenovering är att få in tillräckligt med bänkyta att arbeta på. Ju mer bänk desto bättre – man behöver nämligen oftast mer än man först tror. Har man dåligt med väggar kan det vara en idé att se sig om efter en lämplig köksö att placera i rummets mitt, för att få så vis få mer arbets- och avställningsyta. En annan sak att tänka på vad gäller bänkyta är att det ska finnas en bit gärna på båda sidor av spisen samt diskhon.