Använd SEO för att lyckas med din blogg 

Vill du starta en blogg för att tjäna pengar? Det är många som drömmer om det och eftersom det finns personer som lyckas, så är det också möjligt. Samtidigt är det många som försöker, och de flesta misslyckas. En orsak är att de missar att sökmotoroptimera sin sida. 

 

Sökmotorer och tid 

Det går att tjäna pengar på bloggar, men det kräver rätt slags tänk redan från början. Det tar också lång tid att bygga upp en blogg. Bloggar är lite som mat och tårtor, de behöver få “stå till sig lite” för att verkligen smaka gott. En regel är att sökmotorerna inte bryr sig så mycket om bloggar under det första halvåret. Sjävklart kan du påverka din ranking genom SEO med hjälp från ApexSEO.se, bra länkar och genom att försöka driva trafik till din sida, men du arbetar i uppförsbacke. Det du däremot kan göra är att skriva material under tiden och regelbundet publicera artiklar på bloggen. Genom att lägga ut relevant material på din sida märker sökmotorerna att din sida är aktiv, förvisso en gröngöling, men den blir ändå mer relevant än en sida där ingenting händer. För det andra innebär det att det finns intressant innehåll på din blogg den dag du börjar få besökare. Om du bara har två eller tre bloggposter på din sida, så kommer besökarna att uppfatta dig som en ganska ointressant bloggare. 

 

Nischa dig 

För att kunna tjäna pengar på en blogg måste du nischa dig. En nischad blogg är en blogg som handlar om ett mycket specifikt ämne; ju mer specifik du är, desto större chanser har du att lyckas. Skriv inte om hundar, skriv om hur man får sin schäfervalp rumsren. 

Anledningen till att du ska nischa din sida handlar både om sökmotorer och besökare. Sökmotorer gillar nischade sidor, gärna med ett bra sökord i namnet. Om du ska blogga om grönt te och sälja olika produkter kring grönt te, så är namn som “Nannas goda” eller “Pelles blogg” svårare att lyckas med, än om du heter något med just “grönt” och “te”. Använd helst en .se eller .com adress, då det får dig att verka seriösare. För att verkligen få in läsarperspektivet kan du fråga dig vilka slags sidor som du själv brukar surfa in på. Det kan hjälpa dig när du ska starta din egen sida. 

 

SEO-tips 

Det finns några saker som alla bloggare kan göra för att få fler besökare och bli högre rankad hos sökmotorerna. 

 

  • Dina rubriker: rubriker är nästan A och O, förutsatt att du också har relevant innehåll. En bra rubrik gör att folk surfar in på din blogg. Även sökmotorer gillar bra rubriker. Använd förslagsvis sökord i rubrikerna. 
  • Bilder: både läsare och sökmotorer gillar bilder. Lägg in flera bilder per bloggpost. 
  • Länka inom din sida, men skaffa dig också länkar från högt rankade sidor. Då tycker sökmotorerna att du har ett “bra” kontaktnät.